ניקיון כירת הגז - הפוך גוטה...

ניקוי ואחזקת כירת גז

 כירת הגז הבייתית שלנו הינה אחת מנקודות המפגש הקדומניות בבית בין חדוות היצירה (הבישול) מחד, ושמירת הניקיון מאידך.

על-מנת לשמור כי לא יפלו חללים (לא חס-וחלילה אנושיים וכן לא חומריים) בקרב זה, רצוי ללמוד מעט על הדרך הנכונה לתחזק ולהחזיק כירת גז.

כירת גז – הסבר על קצה המזלג...

מבנה כירה:

כירת הגז הביתית מורכבת מכ-4 חלקים עיקריים:

סעפת חלוקת הגז לברזי הלהבות. – קולטת את הגז המגיע מצינור הגז הגמיש ובסיומה יש שורת ברזים כמספר הלהבות בכירה.
ברזי הלהבות. – משמשים כממשק ניתוק וויסות עוצמת הלהבות. לעיתים נוסף לברזים מנגנון אבטחה למניעת זרימת גז כאשר לא דולקת אש. לעיתים נוסף לברזים מנגנון להצתת האש בלהבות.
להבות (מתחברות לברזים בעזרת צנרת תיאום). – מהוות את המפגש בין הדלק –הגז– מצד אחד לאש מהצד השני (משמעויות נראה בהמשך...). נקראות בשפה המקצועית "בוער"/"בוערים".
מרכב עליון. – מכיל את הגימור העליון של הכיריים המסווה ומבודד את כל שאר המרכיבים מעין המשתמש/מבשל ומחום האש והתבשילים. כולל גם כן את מתגי ההפעלה והשליטה בלהבות.
מבנה הבוער:

כולנו יודעים איך נראית להבה של נר.

אך בוודאי רק מיעוט מתוכנו שאל את עצמו למה מבנה הלהבה עגול בתחתיתו?...

אז בואו ננסה להבין זאת, אבל רק עוד תזכורת קטנה לפני שנתחיל: משולש האש (שלושת המרכיבים הנדרשים לקיום בעירה) כולל:

חום.
דלק.
חמצן.
ללא אחד ממרכיבים אלו, לא תיתכן בעירה. הדבר נכון גם בבחינה של קנה מידה קטן!

Candel

נחזור אם כן לנר ולמבער...מהו המצב המתקיים צמוד לבסיס הנר? זהו מצב בו קיים דלק, לעיתים קיים ולעיתים לא קיים חום, אך תמיד ובוודאות אין חמצן!! לפיכך, ייקל עלינו להבין את תפקידי ה'בוער'.

תפקידי בוער הינם:

ליצור תערובת דלק/אוויר (אוויר משמעו חמצן) אופטימלית.
להרחיב את פיזור הלהבה כך שעצם הבעירה תיצור סביבה חמה הדרושה לשריפה כימית אופטימלית וייצור תפוקת חום מספקת.
על-מנת למלא שתי דרישות אלה, בנוי הבוער כך ש:

הלהבה מתפרשת על-פני שטח רחב יחסית (ככל שנדרש יותר חום, שטח הפיזור יהיה גדול יותר. הדבר נדרש לא רק לצורך החום הנמסר לתבשיל אלא גם על-מנת לייצר מרכיב נדרש לקיום משולש האש).

לפני האיזור בו מתוכננת הלהבה להתפרש יהיה אזור דרכו ייספח אוויר מהסביבה אל הגז הזורם ב'בוער'. ובין שני האיזורים יבוצע עירבול של תערובת הגז והאוויר.

חומרי הבוער:

פירוט מבנה ברז כירה:

ברז כירת גז, הינו ברז המורכב מחלק בסיס המעוצב כמשטח קוני או ניצב לצינורית הכניסה של הגז אל הברז. מול משטח זה נע משטח בעל צורה זהה המחובר למנוף הברז ומופעל ע"י המבשל. החומרים מהם עשויים חלקי הברז הינם ברונזה עבור חומרי המבנה וסדן הברז, ואילו חומר רוכב הברז עשוי לעיתים מברונזה ולעיתים מחומרים קרמיים. האטימה של הברז, במצב סגור, מושגת ע"י משחת סיכה מיוחדת המותאמת לעמוד בפני פירוק על-ידי מרכיבי גז הבישול מחד. ומאידך, על משחת הסיכה להיות מורכבת מחומרים שאינם פוגעים בחומרים מהם מורכב הברז.

פירוט מבנה בסיס הבוער:

בסיס הבוער מעוצב כך שיתחבר אל ברז הכירה מצידו האחד, או ישירות או ע"י צינורית גז מתאמת, ומצידו השני עליו להתחבר אל המרכב העליון של הכירה. וכן עליו להתאים לראש הבוער. אל בסיס הבוער, בקצה חלל הולכת הגז, מחוברת דיזה המפזרת את הגז. הדיזה מפזרת את הגז אל תווך הנמצא בין בסיס הבוער לראש הבוער כשמטרת תווך זה הינה ליצור ערבול ראשוני בין גז לאוויר (כלומר: בין דלק לחמצן) אשר יישרף בצורה מיטבית מחוץ לראש הבוער. בסיס הבוער מיוצר כבר לא מעט שנים מסגסוגת אלומיניום, אך ניתן עדיין למצוע בסיסי בוער המיוצרים מיציקת ברזל.

פירוט מבנה ראש הבוער:

ראש הבוער מיועד לשמש כרכיב האחרון בין הגז לבין האש. ככזה, עליו לעמוד בטמפ' השריפה. לאור זאת מיוצר ראש הבוער מיציקת פלדה. על ראש הבוער לפזר את תערובת הגז-אוויר הראשונית ע"פ שטח פנים גדול יותר וזאת על-מנת להגדיל עוד-יותר את עירבול הדלק עם חמצן. וכמובן גם לאפשר תפוקת חימום והעברת חום גדולות יותר.

אז אחרי שגמרנו את האקדמיה למדעי הכירה, איך מנקים מכלול זה?...

כישראלים, שוב התשובה תהיה שאלה: מהו הליכלוך שאותו יש לנקות. כאן, לשמחתנו לא נחוץ תואר שני ç אוכל כמובן.

אם כך, לניקוי אוכל הכי פשוט אקונומיקה לא?

אז זהו, שלא את הקיבה שלנו ולא את הבגדים שלנו אנחנו מנקים עם חומצה משאריות אוכל שנדבקו בהם. למה? ואם כך, למה את הכיריים כן לנקות עם אקונומיקה?

ברור לנו כי לא ננקה את עצמנו ואת הבגדים עם אקונומיקה מכיוון שהיא פוגעת (הן בנו והן בבגדים). מאידך, הכיריים נראות לנו כעשויות ממתכת ובגלל זה נראה כי הן לא ייפגעו מהאקונומיקה. הדבר ממש לא כך... אלומיניום פגיע מאוד מהאוקונומיקה (למעשה, האלומיניום כלל אינו מתכת. יתרה מזאת, הוא אף "אל-מתכתי"!!). נכון שלא נפערים בו מיידית חורים כמו בבגדים, אך מבחינת מבנה הוא נחלש מאוד!!

למזלנו, לסבון הביתי אין השפעה מזיקה על האלומיניום.

אז מה בכל-זאת הסוד בניקוי כירת גז?

התשובה מסתכמת במילה אחת: סבלנות!!

הדרך הנכונה לניקוי הכירה היא לעבור פעם אחת עם סקוץ, לא מאוד גס שלא ישרוט את פני המרכב העליון. המתנה במשך מספר דקות המהוות כעין השריה של הליכלוך במי הסבון. ואז ניקוי פעם נוספת עם הסקוץ וייבוש עם סמרטוט.

במידה וסבב ראשון לא הצליח להוריד את הליכלוך לרמה הנדרשת, ניתן לחזור על כך מספר פעמים ולתת לליכלוך מספיק זמן לשרות במי הסבון.

במקרה של ליכלוך מוצק המודבק לכירה במצב קיצוני, ניתן לגרד בעדינות את מרכב הכירה והבוער המלוכלכים עם סכין כהה.

זהו, זה הכול.

בישול מוצלח!!