• ראשי
  • בלוג
  • מייבש כביסה - חשמלי מול גז באש ובמים

מייבש כביסה - חשמלי מול גז באש ובמים

מייבש כביסה מחומם גז – המלצה חמה או סתם אד?...

 

כאנשים עסוקים, כולנו אוהבים תשובות מהירות ופשוטות.

כישראלים, אנחנו אוהבים נתונים והסבר שיאפשר לנו לנתח הטענות בצורה מושכלת.

 

אז הנה מכת הפתיחה: עלות ייבוש כביסה בגז הינה כ-1.4 ש"ח. תאילנדי שיתלה הכביסה עולה יותר!!!

 

ועכשיו להסבר המפורט...

כזכור מהרשומה ("פוסט") על חימום מים בגז מול חימום מים בדוד, ישנם שני מרכיבים עיקריים שעלינו לבחון:

  1. מרכיב תפעולי-טכני.

  2. מרכיב עלותי-כלכלי.

נתחיל בהשוואה טכנית: 

המשימות הנדרשות תיפעולית ממייבש כביסה הן:

  • הורדת לחות יחסית בבד. - התהליך המכונה "ייבוש כביסה" הינו למעשה תהליך של הורדת לחות יחסית בבד ממצב של רוויה, המתקיים בסיום תהליך הכביסה, אל מצב שבו הבד לח ברמה של 10-13%RH לכל היותר. במצב לחות יחסית מכסימלי כמצויין לעיל הבגד נחשב כ-”יבש" לכל צורך מעשי שלנו.

     

  • שמירת הבד מפני קמטים. - כמצויין במאפיין הקודם, כביסה "יבשה" אינה כזו באופן אבסולוטי!! לפיכך, אם הכביסה תושאר במנח אחד לאורך זמן שילוב הלחות השיורית, משקל הכבסים והחום השיורי במייבש הכביסה יגרור תופעה של כעין 'גיהוץ' הכביסה במנח (Position) המקרי שלה בתוך תוף המכונה – דבר שיגרור קמטים בדפוס לא רצוי בבגדים.

  • שמירת איכות הבד. - ייבוש הכביסה הינו תהליך מכני המופעל על הכביסה. ככזה, לתהליך מספר השפעות בלאי:

    • שבירת סיבי הבד ושחיקה של הבד.

    • טעינה חשמלית של הבד היוצרת מוך והתפוררות סיבית של הבד.

    • מעמס חום-קור המפעיל תהליכי זיקון ובלאי מואצים על הבד.

  • יחס עלות-תועלת אופטימלי. - למייבש כביסה 4 מרכיבי עלות: 

    1. עלות הקניה ואורך החיים.

    2. עלות חימום האוויר.

    3. עלות סיבוב התוף.

    4. עלויות אחזקה.

בחינה נכונה של עלות מייבש כביסה היא בחינה של כל אורך חייו, החל מרכישתו ועד החלפתו. כשבתווך נכללים עלויות ההפעלה ועלויות האחזקה.

מהו אם כן תהליך הייבוש?

מנגנון ייבוש הכביסה במייבשים מחוממי חשמל זהה למנגנון הייבוש במייבשים מחוממי גפ”מ (גז פחמימני מעובה). אבל, קיים שוני מהותי כפי שנראה להלן באחד הפרמטרים המשמעותיים לתהליך.

מייבש כביסה מחומם חשמל:

טעות לחשוב כי תהליך הייבוש מאדה את הנוזלים בתוך הכביסה ע"י הרתחתם. הרתחת מים בטמפ' אטמוספרית מתרחשת כאשר טמפרטורת המים מגיעה ל-100 מע"צ (מעלות צלסיוס). במייבש כביסה הטמפ' אליה מגיעים המים הינה כ-60~70 מע"צ בלבד. מהו אם כן המנגנון הגורם לייבוש הכביסה?

המנגנון הרלבנטי הינו מנגנון של הורדת הלחות היחסית באוויר שבסביבת הכביסה. החימום מגדיל את נפח האוויר ולכן, הגם שכמות המים האבסולוטית נשארת קבועה, הלחות היחסית יורדת. עקב תופעת הפיעפוע (דיפוזיה) שואפת הלחות בכביסה להתאזן עם הלחות באוויר סביבה ולכן הלחות נוטשת את הכביסה לכיוון האוויר. החלפה רציפה של האוויר המחומם באוויר שאינו רווי בלחות לאחר החימום יוצרת תהליך ייבוש מתמשך.

מייבש כביסה מחומם גז:

במייבש כביסה המחומם בגז קיים מגע ישיר של האוויר עם להבת החימום. טמפרטורת להבת החימום הינה קרוב ל-2000 מע"צ ולכן למרות שטמפ' האוויר 70~90 מע"צ, המים מתוך האוויר מאודים לחלוטין. כלומר, הלחות היחסית (RH) וגם הלחות האבסולוטית הינם 0%.

משלב זה המנגנון התהליכים זהים. אז האם קיים שוני בין המכונות במאפיין זה?

התשובה היא וודאי!

האחוזים הבודדים המבדילים בין ייבוש בחשמל לייבוש בגז משמעותיים מאוד, ואסביר למה.

אם טווח הלחות היחסית בין האוויר כשהוא "יבש" ללחות היחסית של האוויר כשהוא "רטוב" נע בין 5-10%. ואם האוויר לאחר שהוא מחומם בחשמל מגיע לאחוז לחות יחסית של כ-3% ולעומתו, כפי שאמרנו, הלחות היחסית של אוויר המחומם בגז היא 0%. מתקבל כי ההפרש בין שתי השיטות הוא פי 1.5 לטובת המייבש המחומם בגז. כיוון שמנגנון הדיפוזיה המדובר משתנה ביחס ריבועי להפרש בין הלחות של האוויר ושל הכביסה, הפרש הטווח המייצג פער של פי 1.5 משנה לתהליך הייבוש פי 2.25. או מהכיוון השני, אם ייבוש כביסה במייבש המחומם בחשמל נמשך שעתיים, ייבוש כביסה בגז ייארך פי 2.5 פחות זמן ← כלומר, כ-53 דקות. ← זיכרו עובדה זו כשניגש לסיכום הכלכלי של הייבוש במייבש מחומם גז...

שמירת הבד מפני קמטים:

כמצויין לעיל, אין הכביסה מיובשת עד למצב של 0% לחות אבסולוטית. במצב כזה, בו יש בכביסה לחות שיורית, הפסקה מוחלטת של סיבוב תוף המייבש תגרור היווצרות קמטים בדפוס לא רצוי. לפיכך מתוכנתים המייבשים לבצע מדי פרק זמן קבוע סיבוב של התוף שמטרתו היא הורדת עומס מהכביסה הממוקמת בתחתית התוף ע"י העברתה לחלק העליון של הכביסה. תהליך זה קיים גם במייבש המחומם בחשמל וגם במייבש המחומם בגז.

שמירת איכות הבד:

מוכרת לכולנו, קהילת המשתמשים בכביסה שיובשה במייבש כביסה, תופעת המוך וכדורי הצמר (בונקלך) המתלווה לייבוש כביסה במכונה ומקצרת את אורך חיי הבגד. הסיבה העיקרית להתהוות הצמר הנ"ל הינה טעינה של הבד במטען חשמלי אלקטרוסטטי. טעינת הבד במטען חשמלי אלקטרוסטטי מקורה בשני מקומות: תנועה באוויר יבש ותנועה בתוך אוויר הטעון במטען חשמלי. תנועה בתוך אוויר יבש מתקיימת הן במייבש המחומם ע"י גז והן במייבש המחומם ע"י חשמל. לעומת זאת תנועה באוויר טעון מתקיימת אך ורק במייבש המחומם בחשמל, שכן האוויר נטען ע"י גוף החימום החשמלי.

נקל להבין כי שימוש במייבש המחומם בגז מפחית משמעותית את בלאי הבגד כתוצאה ממטען חשמלי אלקטרוסטטי!

יחס עלות-תועלת אופטימלי:

בואו נתחיל עם מספר נתונים...

מרכיב *מייבש "חשמלי" מייבש "גז"

עלות רכישה כ-1000 ש"ח 2400+כ-2000 התקנה

אורך חיי המכונה כ- 7~8 שנים כ-20-25 שנה.

עלות אחזקה 1200-1500 ש"ח 1200-1500 ש"ח

*למייבש כביסה חשמלי בגודל '6 ק"ג' בדומה למייבש הגז.

משילוב של עלות המכונה ואורך חייה רואים כי הגם שמייבש כביסה חשמלי עולה כ-1/4 ממיבש גז המותקן בפעם הראשונה, עלויותיהם מתקזזות בקירוב מכיוון שאורך חיי מייבש גז ארוך פי 2.5 עד פי 4+ ממייבש חשמלי.

בכל ההשוואה לעיל עדיין לא התקרבנו לחישוב האנרגיה, בוא ניגש לכך כעת...

כמצויין לעיל, במייבש כביסה שני צרכני אנרגיה שונים:

  1. חימום והורדת הלחות היחסית של האוויר המייבש את הכביסה.

  2. סיבוב התוף למטרת הגדלת שטח החתך של הכביסה.

ההשוואה הפשוטה היא של צרכן האנרגיה השני, סיבוב התוף, מכיוון שאנרגיה זו זהה גם במייבש המחומם בגז וגם במייבש המחומם בחשמל (מדובר על כ- 46-55 וואט לק"ג כביסה רטובה), נאחסן באחד התאים במוח את העובדה כי ככל שהכביסה הולכת ומתייבשת, צריכת האנרגיה למשימה זו פוחתת!!

ניגש כעת לחישוב עלות האנרגיה הנצרכת להורדת הלחות היחסית של האוויר המייבש את הכביסה.

במייבש המחומם ע"י חשמל ייבוש כביסה ממוצע נמשך כ-90 דקות והספק החימום הנדרש לכך הוא כ-2.2 קוו"ט. לפיכך, בהנחה כי קווט"ש אחד עולה כ-0.55 ש"ח מתקבל כי עלות ייבוש כביסה ב-'מייבש חשמלי' הינו כ-1.8 ש"ח.

במייבש המחומם ע"י גז הצורך כ-350 גר'\שעה במשך 36 דקות (זוכרים שמשך הייבוש קצר פי 2.5 ממייבש חשמלי?) ועולה 140 ש"ח ל-12 ק"ג. עלות הגז הינה כ-2.45 ש"ח.

אופס, יצא לו שעלות האנרגיה במייבש הגז יותר יקרה מעלותה במייבש חשמלי!!...

ובכן, נראה שדי ברור שאם היה באמת מתקבל כי עלות האנרגיה במייבש גז יותר יקרה מאשר עלות האנרגיה במייבש לא הייתי נכנס לפינה זו כלל. אז למה בכל זאת נגעתי בתפוח האדמה הלוהט הזה?

הסיבה היא שהספק המבער במייבש גז הינו מעל לפי 2 מהספק גוף החימום במייבש חשמלי, וגם אם נכניס למשוואה את נצילות החימום בגז (כ-85%) נקבל שהספק המבער הינו כמעט פי 1.7 מגוף-החימום של מייבש חשמלי. מכאן אנו מבינים שלשם ההשוואה צריך להפחית את הספק המבער כך שייתן את הספק גוף החימום החשמלי (ודבר זה אכן קורה בפועל במייבש עצמו) וגם צריכת הגז תרד וממילא גם עלות האנרגיה. בסיכום כל המספרים האלו מתקבל כי עלות ייבוש בגז הינה 1.46 ש"ח בלבד!!

אז מה היתרונות שהיו לנו בייבוש בגז:

  • זמן ייבוש קצר יותר המפחית את בלאי השחיקה של הבגד.

  • טעינה אלקטרו-סטטית נמוכה יותר המפחיתה את בלאי הפירוק של הבגד.

  • עלות מכונה וייבוש נמוכים יותר.